oh2kku.ham.fi Powerpole-galleria

Google käyttää mainosten yhteydessä keksejä sinun seuraamiseksi, käyttämällä tätä sivustoa hyväksyt sen.

Anderson Powerpole

Anderson Powerpole 30A, huomaa kytkentäjärjestys!

Näiltä sivuilta löytyy hieman suomenkielistä tietoa ja tuntumia Andersonin Powerpole-virtaliittimiin liittyen radioamatöörin näkökulmasta.

Lyhyesti amatöörihistoriaa

Anderson Power Productsin valmistamat Powerpole-virtaliittimet ovat USA:ssa saavuttaneet jonkinasteisen standardin aseman radioamatöörien käytössä 2000-luvulla, varsinkin sikäläiseen vapaaehtoiseen pelastuspalveluun liittyen. Erityisesti Singlepole-mallit kooltaan 45 A ja alle ovat suosittuja radioamatöörien 12 voltin tasavirtaliitännöissä. Pikkuhiljaa tietoisuus liittimistä on levinnyt suomalaisten radioamatöörienkin keskuuteen ja useat suomalaiset radioamatöörit ovat ottaneet liittimiä käyttöön omissa johdotuksissaan. stanch-harpers

Powerpole ei liitintyyppinä sinänsä ole mikään erityisen uusi keksintö, niitä on ollut olemassa ainakin 80-luvulta lähtien. Käyttö vain on ollut radioamatööripiireissä vähäistä. Liittimiä käyttää mm. radio-ohjattavia autoja/veneitä/lentokoneita/jne harrastavat, järeämmän pään liittimiä löytyy mm. sähkökäyttöisistä trukeista. Ellei toisin mainita, jatkossa puhuttaessa Powerpolesta viitataan Singlepole-malleihin kooltaan 15/30/45 A.

Miksi Powerpole?

En muiden puolesta voi puhua, mutta itse olen havainnut Powerpolen (tarkoitan tässä lähinnä 15/30/45 A malleja, joita radioamatöörit suosivat) käytössä mm. seuraavia etuja:

Vastaavasti joitakin haittapuolia ovat mm. seuraavat:

No millainen se Powerpole sitten on?

Powerpoleja perhepotretissa

Yllä olevassa kuvassa vasemmalla on 175 ampeerin SB-sarjan Multipole AWG 2 (johtimen poikkipinta-ala 34 mm2) kontakteilla. Tämän järeysluokan liittimiä ei juurikaan radioamatööritoiminnassa tarvita, mutta se sattui kuvassa valmiina olemaan. Kuulemma tämän kaliberin liittimiä käytetään mm. trukeissa ja hitsausvehkeissä.

Kuvassa oikealla ylhäällä on 75 ampeerin Singlepole-malli AWG 8 (8 mm2) kontakteilla. Tämä kokoluokka soveltuu esimerkiksi jatkojohtojen tekemiseen ja haaroituskaapeleihin. Käytännössä käyttö on suhteellisen vähäistä, koska liitin ei ole suoraan yhteensopiva 15/30/45 ampeerin kontaktien kanssa.

Oikealla alhaalla on kuvassa radioamatöörikuvioissa yleisimmin käytetty 30 ampeerin (AWG 12, max. 4 mm2) kontakteilla varustettu malli. Huomaa, että liitinkotelot on tässä liitetty toisiinsa koteloiden lohenpyrstöuria hyödyntäen.

Kontaktit

Kuten jo aikaisemmin todettiin, 15/30/45 ampeerin liittimet ovat keskenään täysin yhteensopivia, ainoa ero on kontaktiosassa. Alla olevassa kuvassa on kaksi kappaletta kutakin, vasemmalta lukien ensin 45 A, 30 A ja 15 A kontaktit.

Powerpole-kontaktiosat, vasemmalta 45, 30, 15 A

15 ja 30 ampeerin kontaktit ovat identtisiä johdinosan kokoa lukuunottamatta. Andersonin datalehtien mukaan ne on tarkoitettu vastaavasti johdinkooille 0.5-1.3 mm2 (AWG 16-20) ja 1.3-3.3 mm2 (AWG 12-16), mutta esimerkiksi 4 mm2 johdin mahtuu vielä juuri sopivasti 30 A kontaktiin. Kuten kuvasta näkyy, on 45 ampeerin kontaktin johdinosa avonainen ja korkea, joten sitä on pakko taittaa kasaan (ei mahdu muuten liitinkoteloon), vaikka johdon varsinaisesti kiinnittäisikin juottamalla. 45 ampeerin kontaktille soveltuu Andersonin datalehden mukaan johtimet kooltaan 2.1-5.3 mm2 (AWG 10-14). 6 mm2 johdin menee vielä, mutta sitä suuremmissa rajoittavaksi tekijäksi voi muodostua johtimen ulkoeristeen paksuus, eli eriste ei enää fyysisesti mahdu liitinkoteloon.

Asennusohjeita

Singlepole-tyyppisten liittimien asennuksessa tärkein muistettava seikka on kytkentäjärjestys. Koska liittimet voidaan kytkeä usealla epäyhteensopivalla tavalla, ovat radioamatöörit sopineet käyttävänsä liitoksissaan aina samaa järjestystä. Myös kaikissa valmiissa radioamatööreille suunnatuissa 12 V Powerpole-tuotteissa käytetään samaa järjestystä. Tämä järjestys näkyy parhaiten seuraavasta kuvasta (punainen +12 V, musta 0 V):

Powerpolen kytkentäjärjestys

Hyviä vinkkejä Powerpolejen varsinaisesta asennuksesta löytyy mm. West Mountain Radion sivuilta. Powerpole-galleriassa on myös muutama vihje puristusliitosten tekemiseen. Juotettaessa on syytä varoa tinan valumista kontaktin johdinsylinteristä ulos itse kontaktipinnalle. Jos tinaa kuitenkin valuu kontaktipinnalle, tina on syytä poistaa esim. tinaimulangalla tai varovasti rapsuttamalla.

Hankinta

Tyypillisesti Powerpolet myydään radioamatööriputiikeissa ns. seteissä. Yksi setti sisältää yhden punaisen ja yhden mustan liitinkotelon, kaksi kontaktia sekä lukituspinnin, eli kaiken tarvittavan yhden virtajohdon (plus ja miinus) päähän (ks. kuva alla). Jotkut eivät toimita setissä lukituspinniä ja jotkut myyvät punaisia ja mustia kotelo+kontakti yhdistelmiä vain erillisinä tuotteina. Kannattaakin aina hankkiessa varmistaa mitä oikeastaan on ostamassa. Lukituspinni ei ole välttämätön, liitinkotelot voi lukita toisiinsa myös esimerkiksi kuumaliimalla tai pysyväisluontoisemmin syanoakrylaattiliimalla (ns. pikaliima).

Kohtuullinen hinta yhdestä Powerpole 30A-setistä on noin yhden euron paikkeilla. Ulkomailta liittimiä saa hieman alle euron hintaan, kotimaassa hinta pyörii euron paikkeilla ostomäärästä ja -paikasta riippuen. Erityisen kovia Powerpolejen hinnat voivat olla kotimaisissa RC-autotarvikkeita myyvissä liikkeissä, joissa hinta voi olla jopa useita euroja per setti.

Yhden Powerpole-setin sisältö

Suomessa Powerpolejen saatavuus on toistaiseksi heikohkoa. Jos Powerpoleja onnistuu jostain sähkötarvike- tai elektroniikkaliikkeestä suoraan hyllystä löytämään, on kyseessä harvinainen poikkeus. Tampereella majailee Andersonin tuotteita maahantuova MK-Controls Oy, joka myy myös yksityisille mm. postitse järkevänoloisilla hinnoilla. Luettelojen perusteella Powerpoleja pystyy tilaamaan myös mm. Yleiselektroniikan ja Elfan kautta. Partcon luettelosta löytyy myös nykyään Powerpoleja.

Mikäli käytettävissä on luottokortti eikä liittimien tarve ole välitön, on ulkomailta tilaaminen hyvä vaihtoehto. Yhdysvalloissa esimerkiksi Powerwerx myy varsin kattavaa valikoimaa Andersonin Powerpole-tuotteita. Kerralla kannattaa tilata hieman isompi satsi vaikka koko kerholle, niin postikulut jäävät suhteessa pienemmiksi. Toimitusaika Powerwerxiltä Suomeen on tyypillisesti noin kaksi viikkoa. Muista ottaa huomioon hintavertailuja tehdessä EU:n ulkopuolelta tilattaessa tullin perimä 23% ALV, joka lasketaan tilauksen ja postikulujen muodostamasta kokonaissummasta.

Andersonin Powerpole-tuotekoodit

Hankittaessa Powerpoleja esimerkiksi luettelofirmoilta, on hyvä varmistaa saavansa sen mitä haluaa käyttämällä Andersonin tuotekoodeja. Alla olevassa taulukossa on listattu tavallisimmat tuotekoodit. 30 A kontakti on yleiskäyttöisin, siihen saa johtimet juotettua tai puristettua 4 mm2 poikkipinta-alaan asti. Ohuet johtimet on hyvä taittaa niin monesti kuin mahtuvat ennen kontaktisylinteriin työntämistä, käytti sitten puristus- tai juotosliitosta.

Osa Väri kotelo+kontakti vain kotelo vain kontakti mm2 AWG huomioita
15 A musta 1395G1 musta: 1327G6
punainen: 1327
1332 0.52-1.3 16-20
punainen 1395
30 A musta 1330G4 1331 1.3-3.3 12-16 4 mm2 johdin mahtuu vielä
punainen 1330
45 A musta 1345G6 261G2-LPBK 2.1-5.3 10-14 johdinsylinteri on avoin U-muotoinen, ks. kuva ylempänä
punainen 1345

Käyttöesimerkkejä

Powerpole-galleriassa on muutamia esimerkkejä Powerpolen käytöstä ja työkaluista sekä muutama sananen liittimen puristusasennuksesta.

Ulkopuolisia linkkejä

Tähän on koottu yhteen muutamia hyödyllisiä Powerpole-linkkejä, suuri osa näistä löytyy myös muualta tältä sivulta:

Kysyttävää, korjauksia, ideoita?

Ota yhteyttä esimerkiksi sähköpostilla, oh2kku (ät) iki.fi.

Tekijänoikeuksista lyhyesti

Näillä sivuilla (http://www.oh2kku.ham.fi/powerpole/ ja sen alisivut) näkyvät valokuvat ovat OH2KKU:n ottamia, ellei toisin ole kuvan yhteydessä mainittu. Ottamieni näillä sivuilla näkyvien kuvien käyttö ei-kaupallisiin tarkoituksiin on lähde mainiten sallittua. Muiden ottamien kuvien osalta kysy kuvan ottajalta itseltään.

IPv6 ready

Google käyttää mainosten yhteydessä keksejä sinun seuraamiseksi, käyttämällä tätä sivustoa hyväksyt sen.